Sjamanisme

Sjamanisme is een wereldwijd voorkomende levensvisie. In het westen is de Siberische sjamaan al sinds de vroege achttiende eeuw bekend nadat de eerste reisverslagen over Siberië werden gepubliceerd. Vanaf de jaren zestig werd het sjamanisme langzaam maar zeker als spirituele ontwikkelingsweg erkend. Inmiddels heeft het westers sjamanisme zich enorm ontwikkeld en heeft het vele gezichten gekregen. Dit dankzij het werk van de antropoloog Michael Harner die eind jaren zeventig een methode ontwikkelde, die het voor westerlingen mogelijk maakte om met de grondbeginselen van de sjamanistische trance vertrouwd te raken.

Ook in de huidige tijd kan het werken met sjamanistische trance, rituelen en soul retrieval behulpzaam zijn voor healing, inzicht, transformatie en genezing.

Sjamanen zeggen dat ieder mens een speciaal medicijn, een talent of een gift in de wereld brengt. Iedereen heeft de taak en het recht om die persoonlijke kwaliteit tot ontwikkeling te brengen. Het werken daaraan is een groot avontuur, een belevenis zowel voor de sjamaan als voor haar cliënten. De sjamaan laat haar cliënten zien dat ze emotioneel en spiritueel niet alleen staan in hun ontwikkelingsproces.

Toewijding en healing gaan hand in hand. Binnen het sjamanisme werk ik veel met de trommel, ratel, zang en beweging.